De 20-weken echo is echo waarvan je zelf mag weten of je deze wilt laten uitvoeren ja of nee. Iedereen heeft zijn eigen mening erover waarom ze er wel of niet voor kiezen. Een 20-weken echo zit in je basisverzekering en wordt dus altijd vergoed. Het doel van een 20-weken echo is om er achter te komen of je kindje eventuele afwijkingen heeft of niet. Helaas, geeft deze echo ook geen 100% zekerheid op een gezond kindje.
Wanneer
De 20-weken echo, de naam zegt het eigenlijk al, een echo die plaats vindt rond de 20 weken van je zwangerschap. De echo kan ook prima een week eerder of een week later gedaan worden. Echter kan de echo in week 22 al niet meer gedaan worden, omdat het dan lastiger is om de echo goed te kunnen doen.
De 20-weken echo
Voordat je de echo gaat laten doen, heb je eerst een gesprek met de gene die de echo gaat uitvoeren. Dit kan een huisarts, gynaecoloog of verloskundige zijn. Een 20-weken echo kan je waarschijnlijk voor een groot deel gerust stellen. Maar nooit voor 100%, omdat de echo geen zekerheid geeft op een gezond kindje. Daarnaast kan de echo ook voor onnodige onrust zorgen. Blijkt er toch wat verdachts te zijn gevonden tijdens de echo, dan wordt er geadviseerd een vervolgonderzoek te doen. In dit onderzoek wordt er nog nauwkeuriger naar je kindje gekeken. Het kan wezen dat er echt iets aan de hand is, maar het kan ook wezen dat er niets aan de hand is.
Onderzoek
Tijdens de 20-weken echo worden er allerlei verschillende dingen bekeken en onderzocht. Er wordt gekeken of er eventuele afwijkingen zijn, of er een open ruggetje is of een open schedel, of het kindje wel goed genoeg groeit en of er voldoende vruchtwater aanwezig is.