Sterilisatie bij de vrouw

Er kan een moment in het leven van iedere vrouw komen dat ze besluit geen kinderen (meer) te willen. Vaak gaat daar een periode van twijfel aan vooraf maar op een gegeven moment wordt de definitieve keuze gemaakt. Dan zijn er eigenlijk twee mogelijkheden, tijdelijke of definitieve anticonceptie (sterilisatie).

Tijdelijke anticonceptie

De meest bekend vorm van tijdelijke anticonceptie of tijdelijke sterilisatie is natuurlijk het gebruik van de anticonceptiepil door vrouwen. Door het slikken van de pil wordt voorkomen dat de vrouw zwanger kan raken. Het nadeel van het gebruik er van is natuurlijk dat het op een onnatuurlijke manier ingrijpt in de menstruatiecyclus van de vrouw en dat vrouwen dus op die manier verplicht worden om hormonen te slikken.

Definitieve anticonceptie of sterilisatie

Definitieve sterilisatie is behoorlijk ingrijpend omdat er daarna geen weg meer terug is voor een vrouw. Vanaf het moment van definitieve sterilisatie kan een vrouw voor de rest van haar leven geen kinderen meer krijgen. Een dergelijke keuze wordt dan ook in bijna alle gevallen zeer overwogen en in overleg met de partner gemaakt.
Een groot voordeel van definitieve sterilisatie is dat het erg betrouwbaar is natuurlijk, u hoeft zich geen zorgen meer te maken over anticonceptie en het eventueel ongewenst zwanger raken. Daarnaast blijft uw hormoonhuishouding in balans, hetgeen niet het geval is bij het gebruik van de anticonceptiepil die de menstruatiecyclus beïnvloed. Als de vrouw bijvoorbeeld sopt met de pil, kan de menstruatie opeens veel heftiger worden. Bovendien is sterilisatie uiteindelijk goedkoper, omdat tijdelijke anticonceptie middelen gepaard gaan met terugkerende kosten.
Maar zoals hierboven al vermeld, een groot nadeel van sterilisatie is het definitieve karakter ervan, er is geen weg meer terug. In ieder geval is het aan te raden dat u er als vrouw heel goed over nadenkt, voordat u besluit tot definitieve sterilisatie over te gaan.