Pretecho laten maken

Als mama in spé komt er heel wat op je af. Je lichaam verandert, je eetgewoontes veranderen, om nog maar te zwijgen over de emotionele rollercoaster waar je in terecht komt. Vooral als je een eerste kindje krijgt, zijn al deze emoties en veranderingen nieuw. Het kan helpen om te praten met mensen die al kinderen hebben. Je zult merken dat veel van de dingen die jij voelt, bij iedereen voorkomt. Zwanger zijn is voornamelijk genieten. Natuurlijk komen er ongewenste kwaaltjes bij, maar als je bedenkt waarvoor je het doet, zijn deze kwaaltjes maar bijzaak. Je doet alles uit liefde voor je kindje en je moet ook volop genieten van je zwangerschap. Zodra je de eerste echo hebt gehad en het hartje hebt zien kloppen, worden je moedergevoelens alleen maar versterkt. Het  besef dat er een echt mensje in je buik groeit, is erg bijzonder.

Pretecho

Als aanstaande ouders ben je natuurlijk nieuwsgierig naar je kindje. Bij de eerste echo wordt gekeken of het hartje klopt. Naarmate je zwangerschap vordert, verandert je lichaam steeds meer. Niet zo gek, want je kindje is zich verder aan het ontwikkelen en flink aan het groeien. Bij de 20 weken echo zul je zien dat je baby al een echt mensje is geworden. Tijdens deze echo kun je er tevens achter komen of het een jongetje of een meisje is. Het is natuurlijk mogelijk dat je niet langer kunt wachten en het liefst zo snel mogelijk wil weten wat het  geslacht van je kindje is. Je kunt dan een pretecho laten maken. Dit kan al vanaf 14 weken, maar wil je echt verzekerd zijn dat je het kunt zien, wacht dan nog even tot de 16e week. Om echt een goed beeld te krijgen van je kindje kun je ook een 3D echo laten maken. Je ziet de contouren van je kindje en je kunt zelfs al gaan discussiëren of je baby jouw ogen heeft of die van je partner.

Band met je kindje

Het is een persoonlijke keuze of je wilt weten of het een jongetje of een meisje wordt. Sommigen vinden dat het kindje dan wat tastbaarder wordt. Je kunt hem of haar bij naam noemen en daardoor wordt het persoonlijker en dat versterkt de band met je kindje. Anderen geloven er ook in dat hij of zij dan al vast aan zijn of haar naam went. Het is voor iedereen verschillend. Het belangrijkste is dat jullie doen wat jullie willen en welke keuze goed voelt. De band met je kindje is er sowieso. Je hebt je baby namelijk negen maanden lang meegedragen in je buik. Die onvoorwaardelijke liefde voor je kindje is al aanwezig en gaat ook niet meer weg.