Methodes van Anticonceptie

Anticonceptie is er in veel verschillende vormen. De 4 bekendste worden hieronder kort worden toegelicht.

De Pil; Een strip bevat 21 pillen; elke dag 1 voor een periode van 3 weken. Het is de bedoeling dat deze elke dag rond hetzelfde tijdstip wordt ingenomen. Het nadeel van de pil is dat als er een wordt vergeten, hij gelijk niet meer betrouwbaar is en er een kans is om zwanger te raken. Een voordeel daarentegen is dat je met de meeste merken de stopweek kunt overslaan en gelijk aan een volgende strip kan beginnen om de menstruatie uit te stellen.

Prikpil; Geen zin om elke keer een pil in te nemen? Dan is de prikpil een goede oplossing. Hiermee ben je namelijk een jaar van de vruchtbaarheid af. Een nadeel is wel dat er elke twaalf weken opnieuw een afspraak met de dokter gemaakt moet worden om een nieuwe prik toe te dienen. Ook is het goed om te weten dat de prikpil niet zorgt dat de menstruatie wordt uitgesteld. Hier heb je nu geen invloed meer op.

Spiraaltje; Letterlijk vertaald betekent dit ‘voorwerp op de baarmoeder’. Dit is een staafje die vlak voor de baarmoeder wordt ingebracht en vanaf daar hormonen doorspeelt. Met een spiraaltje ben je tot wel 5 jaar lang onvruchtbaar. Echter kan hierbij wederom de menstruatie niet beïnvloed worden.

Sterilisatie; Dit is de meest definitieve vorm van anticonceptie. Kort gezegd worden de eileiders afgesloten met een veertje, waardoor er geen eitjes meer bevrucht kunnen worden. Er is geen 100% zekerheid dat er je ook echt onvruchtbaar bent na de ingreep.