Hoe kom ik mijn zwangerschap door?

Je hebt het grote nieuws gehoord, je bent zwanger!! Het grote avonduur kan gaan beginnen. Voor veel vrouwen geeft dit ook erg veel stress mee. Zeker in het begin zijn ze onzeker en maken ze zich veel zorgen. Vooral de eerste 3 maanden zijn spannend, omdat er in deze periode vaak nog mis kan gaan en er gebeurd veel in je buik. Wij hebben alles op een rijtje gezet voor je waarmee je de eerste periode van je zwangerschap rekening moet houden. Zo kun je met een gerust hart voorbereiden.

Voeding
Zorg dat je gezond en gevarieerd eet. Zeker in het begin periode kun je vaak misselijk worden en wil je soms niet eten. Je moet er voor zorgen dat jij en je kindje voldoende vitamines binnen krijgt. Mocht het echt niet lukken om voldoende te eten zorg dat je dan multivitamine inneemt die bedoeld zijn voor zwangere vrouwen. Er wordt ook geadviseerd om Foluimzuur te slikken deze zorgt namelijk voor het verminderen van buisdefecten zoals open rug en hazenlip. Ook word er geadviseerd om vitamine D te slikken zeker als je zwanger bent tijdens de wintermaanden en te weinig zonlicht hebt. Pas extra op met voeding op rauw vlees ongewassen groenten.

Verloskundige
Ga op zoek naar een verloskundige ongeveer tussen week 6 tot 8 kun je op controle gaan en weet je ook waar je aan toe bent. Zorg ook dat je alles bijhoudt hoe meer informatie hoe duidelijker het is voor de verloskundige. Probeer de volgende gegevens bij te houden: Wanneer je gestopt ben met anticonceptie, wat was de eerste en laatste dag van je menstruatie, wanneer heb je test gedaan, zijn er medische bijzonderheden die voorkomen in je familie. Schrijf ook vragen op die je zelf heb, het is natuurlijk een spannende periode en hoe meer je gerustgesteld bent hoe beter je door de zwangerschap periode komt.

Kraamzorg
Er bestaan soms wachtlijsten voor kraamzorg. Oriƫnteer je op deze markt.

Werk
Vertel je werkgever dat je zwanger bent. Zo kunnen ze op je werk inspelen voor tijdelijke vervanging tijdens de geboorte van je kind. Je hebt ook bepaalde rechten wanneer je zwanger hebt. Zo mag je bijvoorbeeld niet te zwaar tillen en zijn nachtdiensten niet verplicht.

Sparen
Een kind kost veel geld. Als je alleen al kijkt naar hoe duur de luiers zijn schrik je hiervan. Zorg voor een goed spaarplan. Denk ook op langer termijn wanneer je kind bijvoorbeeld gaat studeren moet er ook voldoende financiƫle middelen zijn.

Belangrijkste tip die wij nog willen meegegeven is geniet er vooral van. Je kunt alles bijhouden van de website www.zwangerschapkalander.nl