Huilen van baby’s

Er zijn verschillende redenen waarom een baby kan huilen.

Huilen omdat ze honger hebben
Dat kun je herkennen omdat ze dan ook vaak op hun knuistjes gaan sabbelen. En als je ze vasthoud merk je dat ze zoekende zijn naar een borst/fles. Als ze net gedronken hebben, hoeft het niet zo te zijn dat ze nog steeds honger hebben. Veel baby’s hebben een sterke behoefte aan zuigen. Als je de fles geeft kun je dat verhelpen door een speen met een kleiner gaatje te kopen, dan doen ze langer over de fles. Ook kan je ze na het voeden even een fopspeen geven om de zuigbehoefte te bevredigen.

Huilen van een volle buik
Het kan ook zijn dat een baby moet huilen door een volle buik. Ze kennen dat gevoel nog niet zo goed en vinden het nog een onprettig gevoel. Als je dan de vergissing maakt dat ze nog honger hebben en je geeft ze nog wat voeding, kan je baby nog harder gaan huilen. Als baby’s huilen is het makkelijk ze te troosten met wat voeding. Je komt dan in een visuele cirkel van huilen troosten en nog harder huilen. Het beste kan je na voeding dan gaan rondlopen met je baby en ze wat te troosten. Het kan ook zijn dat er nog een flinke boer dwarszit.

Huilen om darmkrampen
Als ze huilen om darmkrampen dan huilen ze echt goed. Je herkent het doordat ze steeds hun beentjes optrekken of juist heel erg strekken. Vaak krijgen ze dan ook echt een rood hoofdje bij het huilen. Ze hebben dan echt pijn. Ook maken ze dan vaak vuistjes van hun handjes. Het beste kan je ze dan met het buikje tegen jezelf aanhouden. Door de druk kan de pijn iets dragelijker worden. Ook zijn er homeopatische druppeltjes te verkrijgen die darmkrampjes verminderen.

Huilen door verstopping
Ze huilen dan vaak ook vrij heftig. Tussendoor kan je ze af en toe een rood hoofdje zien krijgen van het persen.

Andere oorzaken van huilen
Soms is het heel moeilijk om vast te stellen waarom een baby nou huilt. Omdat ze alleen met huilen kenbaar kunnen maken dat er iets.
Als een baby moe is zal die ook vaak gaan huilen. Veel baby’s huilen zichzelf in slaap.
Als een baby echt overdreven veel huilt en je kan hem nauwelijks troosten is het raadzaam om langs het consultatie bureau/huisarts te gaan. Want een baby kan wel degelijk ergens last van hebben waar jij geen weet van hebt.